• Doneer

  Doneer

  Of u nu zelf meedoet of iemand wilt ondersteunen, U kunt ten allen tijde ook geld overmaken ! Het makkelijkst is
  Lees meer
 • Inschrijven RUN

  Inschrijven RUN

  Op vrijdagmiddag 4 oktober 2019 zal de tweede editie van de Run With Courage plaatsvinden. We hebben weer 2 mooie routes
  Lees meer
 • INFLAME Onderzoek UMCG

  INFLAME Onderzoek UMCG

  Onderzoek Carolien Schröder Inflammatoire borstkanker is een zeldzame en agressieve vorm van borstkanker die artsen nauwelijks in hun spreekkamer zien.
  Lees meer
 • Stichting Run With Courage

  Stichting Run With Courage

  Hartelijk welkom op de site van de stichting Run With Courage. Wij zijn een divers gezelschap dat zich geheel vrijwillig
  Lees meer
 • Stap 1: bezoek Mammapoli

  Stap 1: bezoek Mammapoli

  Het is juni 2016 en ik begin net met een nieuwe baan bij de Hanzehogeschool als ambtelijk secretaris van de
  Lees meer
 • Onze visie en missie

  Onze visie en missie

  Visie Run With Courage Elke dag ergens ter wereld zegt een arts tegen een patiënt: ”het spijt me u heeft
  Lees meer

Save the date: vrijdagmiddag 4 oktober 2019

parcours 15 km runwithcourage 2019Save the date: Run With Courage
Op vrijdag 4 oktober 2019 is het zover: de tweede editie van de Run With Courage in Groningen. Het leukste loopevent voor mannen, vrouwen én kinderen waarbij bewegen en gezelligheid centraal staan. Ook bedrijven kunnen zich inschrijven. Sportievelingen lopen deze dag 3 of 15 kilometer en halen geld op voor inflammatoire borstkanker.
Inschrijven doe je hier

Inschrijving Run With Courage Schrijf je HIER in

Wie en wat is Run With Courage?

Hartelijk welkom op de site van de stichting Run With Courage.

Een initiatief geboren uit dankbaarheid

Wij zijn een divers gezelschap dat zich geheel vrijwillig inzet om het onderzoek naar kanker te bevorderen.
In juni 2016 viel de wereld van Hanneke Gibcus in kleine stukjes uiteen. Na een bezoek aan de Mammapoli krijgt ze de diagnose borstkanker. Een operatie volgt. De uitslag is niet goed; het is een agressieve vorm. Na 30 bestralingen en 12 chemokuren, durft Hanneke te zeggen dat haar gezondheid terugkeert.

Ze krijgt de kans om haar eerste vijfjarenplan uit te voeren.
“Andere kankerpatiënten moeten zo’n kans ook krijgen”, zo zegt Hanneke. Zomer 2017 komt Hanneke op het idee de Run With Courage te organiseren om zo geld in te zamelen voor het INFLAME onderzoek van haar oncoloog internist Carolien Schröder naar inflammatoire borstkanker.
Klik hier voor informatie over INFLAME.

Steun ons door mee te doen met de RUN of maak direct geld over naar:
Stichting steunfonds UMCG NL21 ABNA 0423126695 onder vermelding van project 4901172.
(De stichting heeft een ANBI keurmerk, waardoor giften aftrekbaar zijn voor de belasting)

Hoofdsponsor Martinizorg

logo martinizorg 
Als MartiniZorg zijn we erg blij dat we onze naam aan de Run With Courage hebben kunnen verbinden. Als organisatie staan wij midden in het zorglandschap, wij erkennen en herkennen dan ook de noodzaak van onderzoek naar ziektes zoals inflammatoire borstkanker. Wat ons zo aanspreekt aan de Run With Courage is het laagdrempelige karakter van het evenement. Door het aanbieden van zowel een korte als een langere afstand wordt de run voor een zeer breed publiek toegankelijk. Deze toegankelijkheid en laagdrempeligheid staan voorop in onze dienstverlening en maken MartiniZorg en de Run With Courage dus een goede match!

Interview met oncoloog-internist Carolien Schröderdr schroder


Oncoloog-internist Carolien Schröder is de behandelende arts van Hanneke Gibcus, initiator van de Run With Courage; een project dat geboren is uit dankbaarheid voor de goede behandeling in het UMCG waar het gehele medisch oncologisch team zich dag in dag uit inzett voor haar patiënten.
Het woord kanker is een woord dat angst aanjaagt. Bij de diagnose kanker is het eerste wat de patiënt denkt: “Help morgen ben ik dood. Het is daarom belangrijk om tijd te nemen voor een patiënt, om dingen uit te leggen. Daar heb je voelsprieten voor nodig. Wat wil en wat kan de patiënt horen ? ”, aldus oncoloog-internist Carolien Schröder (UMCG).

Een bevlogen arts vertelt over haar werk.


Diagnose borstkanker
14.000 patiënten krijgen elk jaar de diagnose borstkanker. Daarvan hebben er 3000 uitzaaiingen. Dat is nooit goed nieuws bij borstkanker. Door nieuwe medicijnen neemt de duur en kwaliteit van leven toe. Carolien Schröder: ” Ik heb een aantal dames in de praktijk die al zes jaar uitzaaiingen in de lever hebben. Die behandelen we nu als chronische borstkankerpatiënten” . Het was vroeger uitgesloten dat patiënten met uitzaaiingen in de lever, nog zo lang in leven zijn. Het is nu de realiteit. Het is heel belangrijk dat een arts, de patiënt vooruitzichten kan bieden. ‘’Dat je aan de patiënt kunt zeggen, dat borstkanker niet het einde van het leven betekent. Dat is bijna nooit zo bij borstkanker. Af en toe wel maar dan gaat het om uitzonderlijke agressieve vormen van borstkanker.’’ 
Een voorbeeld hiervan is inflammatoire borstkanker, een uiterst agressieve vorm van borstkanker waarvan de prognose slecht is.

"Dat je aan de patiënt kunt zeggen, dat borstkanker niet het einde van het leven betekent."

Teamwerk
Binnen het UMCG bespreekt een multidisciplinair team de (kanker) patiënt. Welke behandeling is het beste? Is er extra ondersteuning nodig? 

Elke patiënt krijgt een op een maat gemaakte behandeling. Carolien Schröder vindt het een voorrecht om in teams te kunnen werken. “ Ik kan natuurlijk een heleboel bijdragen. Uiteindelijk neem ik als behandelend arts de medische beslissing. Hierin dien ik, ook een zekere vorm van zakelijkheid te betrachten. Anders kan ik mijn werk niet naar behoren uitvoeren”. Heeft iemand een eigen bedrijf dan weet de maatschappelijk werker welke wegen er bewandeld kunnen worden. Jonge mensen die nog op school zitten hebben andere zorg nodig dan dames van tachtig.

Veranderen
Veranderen mensen na de diagnose kanker? Na de diagnose kanker, is er een zogenoemd leermoment waar de arts tegen de patiënt kan zeggen; “Stop met roken. U doet u zelf en uw omgeving tekort”. Mensen vinden het makkelijker om hun leefstijl aan te passen, als een arts aangeeft dat het nodig is. In het UMCG doen borstkanker patiënten mee met de ACT-studie.

Het is één van de mooie dingen uit Caroliens Schröders ‘vak, om te zien hoe sterk mensen zijn

Een studie waarbij gekeken wordt naar het effect van sporten in samenhang met kanker en de chemokuur. Carolien Schröder bevestigt het belang van sporten, ook om overgewicht tegen te gaan. Ook voor kankerpatiënten is bewegen belangrijk. Het effect van sporten voor kankerpatiënten is nog niet bekend. Maar de meerwaarde van sporten lijkt nu al groot te zijn. Het is één van de mooie dingen uit Caroliens Schröder's vak om te zien hoe sterk mensen zijn. Hoe verschillend patiënten met kanker omgaan en zichzelf soms opnieuw uitvinden.
Als voorbeeld noemt ze Hanneke Gibcus, initiatiefnemer van de Run With Courage. “Het is heel bijzonder om te zien hoe zij een intensief traject afsluit en omzet in iets constructiefs. Dat kan niet iedereen en dat hoeft ook niet iedereen”.

INFLAME
Carolien Schröder is hoofdcoördinator van INFLAME, een samenwerkingsverband van Nederlandse ziekenhuizen om de prognose voor patiënten inflammatoir borstkanker te verbeteren. De grootste wens van Carolien Schröder is dat het project door kan gaan. Op dit moment werkt Carolien Schröder samen met onder andere dr. John Martens in Rotterdam. Het is een langdurig onderzoek van weefsel op DNA/RNA niveau. In de loop van dit jaar verschijnen de eerste publicaties.

INFLAME, een samenwerkingsverband van Nederlandse ziekenhuizen om de prognose voor patiënten inflammatoir borstkanker te verbeteren.

Dokter Schröder deelt ook informatie over inflammatoire borstkanker met collega’s in Boston. Zij benadrukt het belang van samenwerking met haar buitenlandse collega’s. Eén keer in de twee jaar komt een internationaal consortium bij elkaar om over inflammatoire borstkanker te praten. Ook heeft men in België belangstelling voor het INFLAME onderzoek. Hun registratiesysteem is goed maar werkt niet zoals in Nederland prospectief. Het is daarom belangrijk om samen te werken.

Run With Courage kaartje
De Run With Courage is een loopevenement dat eind september/ begin oktober zal plaatsvinden. Dokter Schröder loopt zelf ook hard en denkt er zeker over na om mee te doen! Het opgehaalde geld gaat via Stichting Steunfonds UMCG rechtstreeks naar het INFLAME onderzoek waarvan oncoloog-internist Carolien Schröder de hoofdcoördinator van is. Het ultieme doel is dat de prognose van patiënten met borstkanker verbetert en dat genezing mogelijk wordt.

 We hebben ook een video verslag gemaakt van dit interview. Klik daarvoor hier of onder het kopje laatste nieuws.