Hier vind u allerhande blogs van onze redactie, alsmede een aantal blogs van externe sites.

Leven tussen hoop en Vrees

Jeanet Haveman-Leggelo 53 jaar leeft tussen hoop en vrees. Als oncoloog-internist Carolien Schröder, haar de diagnose inflammatoire borstkanker vertelt, is de eerste gedachte die bij haar naar boven komt:’ ik ga dood’. Na een intensieve behandeling blijft de kanker een jaar weg om daarna weer terug te keren. De artsen kunnen haar geen prognose geven, alleen maar tijd. Ik spreek 2 keer met Jeanet Haveman-Leggelo, die graag haar verhaal vertelt zodat inflammatoire borstkanker eerder wordt herkend. Ook is ze ambassadeur van de Run With Courage en rent of loopt op 5 oktober om 17.00 uur mee. Hieronder het eerste deel, van Jeanet haar verhaal.

Leefstijlverandering tijdens en na de behandeling van kanker

Veel mensen worden tijdens of na de behandeling van kanker geconfronteerd met een grote afname van beweging, door het (gedeeltelijk) stoppen met werken, verminderen van algemeen dagelijkse activiteiten zoals het huishouden of sportieve/ontspannende activiteiten. Dit leidt weer tot een afname van conditie, spierkracht en mogelijk tot kanker-gerelateerde vermoeidheid.

Interview met oncoloog-internist Carolien Schröderdr schroder


Oncoloog-internist Carolien Schröder is de behandelende arts van Hanneke Gibcus, initiator van de Run With Courage; een project dat geboren is uit dankbaarheid voor de goede behandeling in het UMCG waar het gehele medisch oncologisch team zich dag in dag uit inzett voor haar patiënten.
Het woord kanker is een woord dat angst aanjaagt. Bij de diagnose kanker is het eerste wat de patiënt denkt: “Help morgen ben ik dood. Het is daarom belangrijk om tijd te nemen voor een patiënt, om dingen uit te leggen. Daar heb je voelsprieten voor nodig. Wat wil en wat kan de patiënt horen ? ”, aldus oncoloog-internist Carolien Schröder (UMCG).

Een bevlogen arts vertelt over haar werk.

Hieronder vindt u deel 1 van het video verslag van het interview dat wij onlangs hadden in het UMCG met dokter Carolien Schröder.

Het gaat ondermeer over:

-  INFLAME onderzoek, uniek in de wereld
-  medische voortgang kanker onderzoek
-  hoe om te gaan met kanker
-  hoe gaat de directe omgeving om met een partner met kanker
-  soorten veelvoorkomende kanker
 Klik hier om alle delen te zien.

hannekes blog kleinElk mens reageert anders op de diagnose kanker. Mijn eerste gedachte is;’’ ach mijn arme oude Pa en Ma, dat ze dit nog moeten meemaken’’. Het volgende moment ga ik over op overlevingsmodus. 

 hannekes blog kleinAch ja iedereen is wel moe. Dat krijg ik te horen als ik zeg dat ik moe ben. Even door de vermoeidheid heen en dan ben je er wel. Of het glas is half vol in plaats van half leeg. Even een nachtje slapen en het is over.  Opmerkingen waar ik als rustig mens erg boos van word.

Tijdens de bestralingen leer ik mijn grote vriend vermoeidheid kennen. En het is geen leuk typje. In mijn chemoperiode neemt het alleen maar toe. Zoals u weet beschrijf ik mijn chemoblog dat ik in die periode leef als een topsporter. Schaatsers zoals Sven Kramer, vertellen in interviews dat ze eten, sporten en slapen. Bij mij komt dan nog een chemokuur bij en de constante vermoeidheidsklachten. De bank in de huiskamer leert mij zeer goed kennen.


Kerstmis 2018

hanneke fleurig resize

Een terugkeer naar het licht
Wat is Kerstmis? Voor elk mens heeft Kerstmis een eigen betekenis.