jeanetDe droom van Jeanet Haveman- van Leggelo is oma worden en naar New York gaan.
Vijf jaar geleden krijgt Jeanet de diagnose inflammatoire borstkanker. Huisartsen herkennen deze vorm van borstkanker niet. Het verraderlijke aan deze ziekte is namelijk dat de symptomen op een borstontsteking lijkt. Maar als een vrouw binnenkomt die geen borstvoeding geeft en waarbij een antibioticumkuur niet aanslaat, dan moeten de alarmbellen gaan rinkelen

Jeanet bezoekt meerdere keren haar huisarts die haar doorverwijst naar het ziekenhuis. En daar komt nog een verraderlijke eigenschap van inflammatoire borstkanker naar voren. Waar bij andere vormen van borstkanker dit te zien is op de mammo-en echografie, geldt dit niet voor inflammatoire borstkanker. Pas als de borst sterk is aangetast kan met een biopsie de ziekte worden vastgesteld. En dan zijn er vaak al uitzaaiingen.
Jeanet geeft meerdere keren aan dat de artsen niets kunnen doen aan de late diagnose. ’Het is gewoon een rotziekte’ zegt ze. Ondertussen krijgt zij nu al vijf jaar een behandeling. Regelmatig gaat ze door de scan en dat blijft spannend.

Het is gewoon een rotziekte’ zegt ze

Haar kankercellen zijn veranderd en daardoor nu HER positief. Waardoor behandeling weer mogelijk is. Nu krijgt ze 1 keer per 3 weken een injectie Herceptin. En gaat Jeanet regelmatig door een scan om te kijken of de behandeling aanslaat en hoe het staat met de uitzaaiingen.
Sporten deed en doet Jeanet al haar hele leven. In haar sportschool doet ze aan Zumba en Aerobic. Oefeningen voor de core, zoals opdrukken of met zware gewichten werken gaan niet meer. Haar tip:’ Blijf in beweging. Ga niet piekeren en als een zielig hoopje op de bank zitten ‘.
Ondertussen staat Jeanet met de rug tegen de muur maar gaat door met het maken van plannen. Bij een goede uitslag verwend ze zichzelf door te gaan winkelen.

Haar tip:’ Blijf in beweging

Haar doelen: het meemaken van de bloeiend Hortensia in juni. Oma worden, naar New York gaan. Maar misschien is haar grootste doel wel bekendheid geven aan inflammatoire borstkanker en loopt daarom mee met de Run With Courage.
Geef je ook op voor de Run With Courage, op vrijdag 4 oktober. Het door jou ingezamelde geld gaat via het UMCG Kanker Researchfonds rechtstreeks naar het INFLAME onderzoek van oncoloog internist Carolien Schröder. Het is een landelijk onderzoek dat naar een behandelmethode zoekt voor inflammatoire borstkanker. Zodat de diagnose inflammatoire borstkanker in de toekomst automatisch betekent dat je verder kan gaan met het leven