hanneke nieuwOngeveer drie weken na de operatie volgt een afspraak met oncoloog-radioloog dr. Sinnige. Het is een periode die ik, meer dan een jaar later, niet goed kan reconstrueren.

Het ligt niet aan de artsen, verpleegkundigen, radiolaboranten en receptionistes. Die zijn allemaal aardig. Volgens mij is dit gewoon een ingrijpende tijd.

Dokter Sinnige kijkt naar de geopereerde borst en concludeert dat de bestralingen kunnen starten. Een verpleegkundige legt de mogelijke bijwerkingen uit van de bestraling uit, zoals een rode, jeukende en schilferende huid. En vertelt ook dat ik mijn linkerborst niet met zeep mag wassen en geen deodorant mag gebruiken. Dat laatste is nogal een dingetje. 

Adem inhouden.

Op een ochtend ga ik naar een ruimte waar ze foto’s van mijn borst maken en puntjes op mijn borst tatoeëren. Dat is voor het maken van het bestralingsplan. Ook leer ik daar met een snorkel te ademen. Ik krijg een bril op en zie op een scherm in lijntjes mijn ademhaling. Met een knop in mijn hand bepaal ik wanneer ik 20 tot 30 secondes mijn adem inhoud en kan er worden bestraald. Waarom is dit vraagt u zich, als lezer af ?. Door het inhouden van mijn adem komt de straling niet bij hart en longen. Zo voorkom je eventuele schade aan deze organen.

Daar lig je op een ijzeren tafel.

Dan volgt de periode van 30 bestralingen. Zes weken lang ga ik gedurende de werkweek, elke dag naar het ziekenhuis, voor 5 minuten bestraling. Het is een heel bedrijf dat  6 dagen per week van 8.00 tot 21.30 achter elkaar door gaat. Is er 1 patiënt in de behandelkamer dan kleedt de andere zich al om voor de bestraling. Als patiënt loop je dan met ontbloot bovenlijf door de gang en ga je op een ijzeren tafel liggen, die helemaal op je wordt ingesteld. Bij elke behandeling noem ik mijn naam en geboortedatum. De medewerkers zijn allervriendelijkst. Een aantal van hen, krijgen van mij een bijnaam. Zo is er het duo Ed en Willem Bever en is er ook een zuster Truus de Mier. En voor mensen die mij nog niet kennen, ik wil het altijd gezellig maken.

Zelf heb ik ook niet aan deze periode kunnen wennen.

Dan laten de laboranten je alleen. En lig je daar met een machine die om je heen draait. Elk plekje krijg een eigen dosis straling. Ondertussen zitten de medewerkers in een afgeschermd hokje, en draait mijn eigen bestralingsprogramma op het computerscherm. Vrienden en familie die daar ook zaten, vonden het heel indrukwekkend maar ook verdrietig dat ik daar lag. En zelf heb ik ook niet aan deze periode van 6 weken kunnen wennen.