Laatste Nieuws

hanneke fleurig resizeHanneke Goes HANNN
Hoe kanker het leven in beweging zet
Kanker een ziekte die midden in de maatschappij staat. Het treft een naast familielid, vriend of jezelf. De diagnose borstkanker graad III zet in juni 2016 binnen een minuut mijn leven op de kop. Ik wil niet dood. Wat erg voor mijn oude ouders en vrienden die dit ook raakt.


Ex-kankerpatiënten horen na de behandeling vaak in hun naaste omgeving de opmerking:” nu is het klaar. Je moet vooral niet zeuren immers jij leeft terwijl andere mensen nog zieker zijn”

Vervolgens volgt een bange periode waar ik mijn leven vergelijk met die van topsporter Sven Kramer. Net zoals hem eet, slaap en sport ik, met het verschil dat ik een operatie, 30 bestralingen en een half jaar chemotherapie onderga. Plus nog vijf jaar hormoonpillen slik. 


Het herstel heeft tijd nodig. Ex-kankerpatiënten horen na de behandeling vaak in hun naaste omgeving de opmerking:” nu is het klaar. Je moet vooral niet zeuren immers jij leeft terwijl andere mensen nog zieker zijn”. Ik besef terdege dat ik geluk heb maar na de behandeling start de verdere genezing. De chemokuren eten niet alleen de eventuele kankercellen op maar vernietigen ook de gezonde lichaamscellen.
Ondertussen denk ik bewust na over het leven en stel vijf doelen op. De eerste is de Run With Courage dat geld ophaalt voor het INFLAME-onderzoek van mijn eigen oncoloog-internist Carolien Schröder (UMCG). Dit onderzoek richt zich op het vinden va een betere behandelmethode voor mannen en vrouwen met inflammatoire borstkanker. Een vorm van agressieve borstkanker waar nog geen doeltreffende behandelmethode voor is. De overlevingskansen zijn slecht. De eerste Run With Courage levert in 2018, 12.500, -Euro op. Elke cent gaat 1 op 1 via het UMCG Kanker Researchfonds naar INFLAME. Hierdoor kan er in het laboratorium van wetenschapper en bioloog John Martens gestart worden met de RNA-analyse. De uitkomst van de analyses zullen in de loop van 2019 worden beschreven en ingestuurd naar wetenschappelijke tijdschriften.


De Run With Courage brengt mij veel mooie dingen. Voor alle duidelijkheid achter de Run With Courage gaat een heel leuk en groot organisatieteam schuil. En zonder de deelnemers en sponsoren komt er geen geld binnen. Dus het is een gezamenlijke inspanning geweest. Echter door de Run With Courage ben ik tot de ontdekking gekomen dat ik alles durf en leer ik nieuwe dingen. Hierdoor start ik op 7 januari 2019, met een nieuwe baan bij Healthy Ageing Network Northern Netherlands. Hann gaat dus werken voor de HANNN. En directeur Daan Bultje steunt de Run With Courage ook in 2019, die op vrijdag 4 oktober 2019 plaats zal vinden. Loop mee, zodat de diagnose kanker automatisch betekent dat de patiënt een toekomst heeft.