Protonentherapie tegen kanker is een precisie-aanval, zegt hoogleraar Marco van Vulpen. ‘Je kunt heel precies mikken op de tumor.’ Maar nog niet alle gevolgen zijn in kaart gebracht. Maandag 20 mei staat de strijd tegen kanker centraal in het Kenniscafé.

De tumor is weg, maar de gevolgen van de behandeling kunnen enorm zijn. ‘Ik ken verhalen van patiënten waarbij het IQ in de loop der jaren met 20 tot 30 punten daalde na de bestraling van een tumor in de hersenen’, zegt Marco van Vulpen, hoogleraar radiotherapie en medisch directeur van het Holland Protonen Therapie Centrum. Van Vulpen is maandag 20 mei een van de gasten op het Kenniscafé, de wetenschappelijke talkshow van onder meer de Volkskrant in De Balie in Amsterdam. Het thema van de avond is de wetenschappelijke strijd tegen kanker. Met protonentherapie wil Van Vulpen tumoren uitschakelen met een precisiebombardement.
Lees meer op de website van de Volkskrant
b
ron: Tonie Mudde / Volkskrant

Leefstijlverandering tijdens en na de behandeling van kanker

Veel mensen worden tijdens of na de behandeling van kanker geconfronteerd met een grote afname van beweging, door het (gedeeltelijk) stoppen met werken, verminderen van algemeen dagelijkse activiteiten zoals het huishouden of sportieve/ontspannende activiteiten. Dit leidt weer tot een afname van conditie, spierkracht en mogelijk tot kanker-gerelateerde vermoeidheid.